Stockholm Pride - festivalen där alla är välkomna

Stockholm Pride - festivalen där alla är välkomna

Stockholm Pride är en festival som hållits årligen i Stockholm ända sedan 1998 och så även i år. Den riktar sig främst till HBTQ-personer men alla är välkomna till Stockholm Pride. År 2014 deltog över 60 000 människor i paraden och det var 10 gånger så många som var där för att se dem. Vanligtvis startar Prideveckan en måndag och då hålls det föreläsningar, debatter och andra event över hela staden. På onsdagen öppnar man upp till festivalområdet som rymmer tiotusentals personer och det finns allt från scener till restauranger och åkattraktioner. Det hålls öppet från onsdagen fram till söndagen och många stora artister uppträder under Pridefestivalen. Pridefestivalen hålls vanligtvis i slutet av juli eller början av augusti varje år. År 2016 kommer Pride att hållas från och med den 25 juli fram till avslutningen den 31 juli.

Redan nu kan man köpa biljetter för att få inträde till Pride Park och det kostar mellan 500 till 800 kronor beroende på din ålder och eventuella förmåner som du har. Det går även att köpa medlemskap i Pride. Det är inte bara i Stockholm som man firar Pride utan man firar även Pride runt om i världen. Anledningen till att man firar festivalen var från början att man ville uppmärksamma människor om HBTQ-personers rättigheter. Därför börjar alltid festivalen med en parad genom gator och torg. Festivalens historia sträcker sig så långt tillbaka som till 1960-talets USA.

Det var efter att polisen i juni 1969 gjorde en polisrazzia mot en gaybar i New York som hette Stonewall Inn, som kravaller bröt ut och pågick under tre dagar. Poliserna hade länge ägnat sig åt att trakassera HBTQ-personer och det var första gången de stod upp och protesterade mot polisen. Ur denna händelse föddes pridefirandet och den första Pridefestivalen hölls i San Fransisco 1970, då man ville stötta de personer som hade deltagit i protesterna på Stonewall Inn. Idag firas Pride i hela 140 länder så det har skett en stor utveckling.

Stockholms Pride har genomgått flera förändringar genom åren. Det började med Homosexuella frigörelsedagen som startade 1977. Den utvecklades sedan till Homosexuella frigörelseveckan 1979 och det var först 1998 som Pride blev den populära festival som finns kvar än idag. Nu heter den alltså Stockholm Pride. Även syftet med festivalen har varierat genom åren. Under 1980-talet låg fokus till stor del på att man ville få igenom möjligheten till homosexuella äktenskap, någonting som idag är lagligt, men det dröjde ytterligare 25 år innan dess att man fick rätten.

Än idag vill man uppmärksamma HBTQ-personers rättigheter. Man vill jämställa homosexuella och heterosexuella. För att man ska kunna delta i Pride finns det inga krav på att du ska ha någon speciell läggning. Alla som har ett öppet sinne är välkomna att delta i festivalen och deltagarna växer och antalet blir större för varje år som går. Stockholms Pride är en av de mest populära festivalerna som idag finns i Stockholmsområdet och därför gäller det att vara ute i tid med att boka en biljett.

Laddar...